Rome “Nabrander”

Rome “ Nabrander “

Kijkend naar het overzichtskaartje welke de fietsroute aangeeft vanuit Nederland naar Rome, dan lijkt het een heel eind. Maar ik heb dat niet zo ervaren. Je fietst gewoon iedere dag een bepaalde route van A naar B en de kunst is dan om onderweg vooral te genieten. Vooral niet kijken naar gemiddeldes, niet kijken naar hoever moet ik nog, gewoon een dag op de fiets, genieten van de omgeving, afstappen wanneer je daar zin in hebt, gesprekken aanknopen met  personen onderweg, van te voren je “inlezen” op datgene wat er allemaal te zien valt, dat maakt iedere dag bijzonder.
Natuurlijk zijn er momenten dat het effe wat tegenzit, maar ik kwam deze maar weinig tegen, ’t is maar hoe je je daarop instelt.
De overweldigende natuur, de bijzondere, soms emotionele gesprekken met wildvreemde mensen, de belangstelling onderweg, ook vanuit Nederland, de hulpvaardigheid welke ik overal in de diverse landen tegen kwam maakten het een onvergetelijke reis. Tegen iedereen die de kans krijgt om zoiets te doen zeg ik: “Niet twijfelen, gewoon DOEN”.

Ben overigens blij dat ik meteen van iedere dag een verslag heb kunnen maken, zou ik dat achteraf hebben willen doen dan was het één grote “ onoverzichtelijke hutspot” geworden van momenten. Ook de foto’s iedere dag in een aparte map. Had nl een heel klein notebookje meegenomen, waarop ik ook eventueel wat routes kon aanpassen in Basecamp.
Overnachtingen waren totaal geen probleem ook niet in Italië omdat augustus de vakantiemaand voor Italianen is. Natuurlijk kun je overnachten op een camping in een tentje, had ik ook wel bij me maar een goed bed ( soms was dat wel lachen) is toch wel lekker.
De Reitsma route is uitstekend weergegeven in GPS, koop er wel de drie boekjes bij waarin een schat aan informatie staat, heb daar heel veel aan gehad. Ben je in een bepaalde plaats neem de tijd om rond te kijken, maak de etappes daarom niet te lang. Pak je mobiel en Google effe voor achtergrond info. Waardevol. Niet snel zoveel mogelijk foto’s maken en verder nee, snuif de sfeer, praat met mensen, desnoods via google translate gesprekken.

Tot slot iedereen bedankt voor de super leuke reacties op wat voor manier dan ook geëtaleerd.
En dan natuurlijk de meeste dank richting Ria, mijn levenspartner, zonder haar “zegen” had ik dit nooit kunnen doen.
Wat de volgende uitdaging wordt, zou het nog niet weten, soms komt iets op je pad en heb je een nieuw doel en dat hoeft niet altijd iets sportiefs te zijn.
Hoop dat ik mensen heb kunnen enthousiasmeren om zoiets ooit ook eens op te pakken. Ben altijd bereid om ervaringen te delen.

Henry 29 aug. 13.00 uur