Rome: Etappes 1 t/m 5

Rome dag 5 Bingen – Lorsch:

Nog heel even een stukje langs de Rijn, daarna gefietst door Rheinhessen, landelijk met lage heuvels, stille dorpjes ( wat een tegenstelling met die langs de Rijn ) Helaas op maandag Ruhetag, dus het was af en toe zoeken naar een bak koffie. Water smaakt trouwens ook best , zelfs  af en toe wat  van boven, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Op een gegeven moment werd ik ingehaald door een echtpaar, hij in dienst bij de marine.

Klik op foto voor vergroting

Dorus zong ooit: “Zorug dat je d’r bij komt…..” Hij vatte dat toch wel erg letterlijk op, als je begrijpt wat ik bedoel..”

Vroeg of zij ook de Reitsma route aan het fietsen waren….waarop de dame volop in de remmen kneep, hij er achterop baterde en met wat krachttermen werd één en ander duidelijk gemaakt, heb hen maar even hun gang laten gaan. Geen schade en na 5 minuten herkansing van ons gesprek.

Ook zij wilden naar Rome, in een dorp ik naar de bakker voor koffie en zij verder.
Vandaag drukkend warm, onweer op komst zou me niet verbazen.
Verder eigenlijk geen nieuws, morgen grotendeels langs de Neckar….waren we een maandje geleden nog tijdens onze vakantie, dus een “Aufwiedersehen “.
In Lorsch een Pizza bij de Italiaan, tenslotte moet je in de stemming komen. Ook nog even onder de Karolingische Torhalle gestaan, een goed bewaard monument uit de tijd van Karel de Grote.

Gr Henry 5 augustus ( onze trouwdag ) 18.00 uur

===========================================================================

Etappe 4: Koblenz – Bingen am Rhein

Vandaag bewust een korte route gefietst. Wilde onderweg toch wat historie en cultuur snuiven. Bovendien moet je terdege rekening houden met andere fietsers, vooral die op een E-bike, terwijl de voetgangers, zeker in de dorpjes , niet al te veel rekening houden met de fietsers, dus rustig an, zodat iedereen zijn of haar ding kan doen. Overigens ook nu weer bijna geen auto’s  op de route.
Tot Bingen volgt de route de Rijn, door diep uitgesneden dalen. De Rijn is op dit stuk gevaarlijk door stroomversnellingen. In deze ben ik nog op zoek geweest naar de “lieflijke klanken van ene Loreley met haar gouden haar. Ze kon me niet verleiden, zal wel te maken hebben met mijn leeftijd.
Gestart in Koblenz, daar waar de Moezel en de Rijn samenvloeien. Koblenz komt van “Confluentes” Latijns voor samenvloeiing.


Imponerend is het ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm 1, overigens een replica, het origineel werd getroffen door een granaat in 1945.
Klik op foto voor vergroting.

 

 

 

 

 

 

 

Rhens is een mooi vakwerkdorpje, met de Königstuhl op de achtergrond. “Werkstukje “ van Karel de 1V .
Boppard is een oude Romeinse vestingstad. Onder de kerk werden thermen van Romeinen ontdekt.
St.Goar is vernoemd naar een missionaris Goar, hij loodste de schippers langs de gevaarlijke Loreley. ( Foto Hieronder, klik op foto voor vergroting)


Oberwesel bekend om de goed bewaarde stadsmuur en de geheel uit rode zandsteen opgetrokken Liebfrauenkirche.
Bacharach zeer sfeervol met de vakwerkhuizen.
Tot slot vandaag Bingen am Rhein. Ene Hildegard van Bingen schijnt een hoogbegaafde dame te zijn geweest. Keizer en Paus wonnen bij haar advies, ( wat mij overigens zijdelings aan het denken zet ).
Verder: Nog een tijdje op een terrasje gesproken met een organisatie die E-Bike toeren organiseert. Hij kende de route die ik aan het fietsen was. Het mooiste moet nog komen, wist hij te vertellen.
Ook nu weer een goede slaapplek, met een eigenares die me in 10 minuten bijna haar hele levensverhaal wist te vertellen…tja ieder zijn “kwaliteiten “.
Straks bier en eten bij de Italiaan.

===========================================================================

Rome Etappe 3: Euskirchen-Koblenz

Deze morgen bij de bakker op de hoek ontbijt en rond 7.45 uur op weg naar Koblenz. Gisterenavond flink wat regen en deze morgen wat bewolkt. Toch nog een flinke plensbui over me heen gekregen, maar in de verte klaarde het op en niet de moeite genomen om een regenjasje aan te trekken.
De route tot aan Remagen ( bekend 2de W.O. brug ) is glooiend met af en toe wat korte steile klimmetjes. In Remagen koffiestop en met de bediening, een jonge dame uit Marokko , een tijdje gesproken. Ze had heimwee naar haar ouders in Marokko en een traan drupte over haar wang.

 

Een zestal fietsers nam even later ook bezit van het terras en ja wel hoor geen koffie maar een halve liter van dat gele vocht.
De route langs de Rijn is mooi maar af en toe wordt het zitvlak geteisterd door de vele hobbels, ontstaan door de wortels van bomen, blijf je in ieder geval wakker.
Rond 15 uur al in Koblenz en slaapplek gevonden.
Een wederkerend ritueel is “De Was”. Met kleding en al onder de douche een beetje sop en uitspoelen die hap. Natte kleding gooi ik op de handdoek op de vloer en mezelf afdrogende stamp ik alvast wat nattigheid uit de kleding. Daarna leg ik het in de grote handdoek, rol deze op en draai het laatste restje vocht eruit. Ophangen en morgenvroeg weer droog….werkt perfect. Dus bij deze: Doe er je voordeel mee.
Net terug uit de Altstadt Koblenz, alcoholvrije Weizen en mensen kijken.  Gezellige stad.
Wat inkopen bij de Aldi om de hoek en dadelijk koolhydraten stapelen voor morgen.
Gr Henry 3 aug 18.30 uur

Rome Etappe 2 Roermond-Euskirchen 130 km

Vanmorgen rond 8.30 uur vertrokken vanuit Roermond. Vandaag een uitgesproken landelijke etappe. De laatste kilometers in Nederland voeren door de bossen van nationaal park Meinweg. Voor je het weet fiets je in Duitsland. Vooral vandaag de “Rur Ufer Radweg“

gevolgd. Zo’n 80% van de route is onverhard, veelal prima gravelpaden. Af en toe een wat slechter stuk maar niet echt vervelend. Het is een vriendelijk agrarisch gebied.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rondom Düren was het effe zoeken omdat men volop bezig is met wegverbeteringen en ik kwam nogal wat wegversperringen tegen, en af en toe een boze Duitser. Je bent dan al snel flink aan het klimmen , met als beloning dan wel weer een afdaling. ( kwam niet door die boze meneer) Het laatste stuk de wind bovendien in de rug. In de buurt van Euskirchen een prima slaapplek gevonden.
Klein nadeel, alleen een Kebab tent in de buurt en geen ontbijt. Gelukkig is de bakker op een kleine 100 meter morgen al om 6 uur open, dus na 100 meter morgen al de eerste pauze.
Daarna door naar Koblenz, via de bekende plaats Remagen, waar we met de WTC Dinxperlo al diverse malen waren.

Groet Henry 2 aug. 2019

===========================================================================

Rome  Etappe 1 Gendringen Roermond

1 augustus 9 uur vertrokken uit Gendringen. Toch weer een vreemd gevoel om Ria in Gendringen achter te laten…..De eerste 40 km op bekend terrein en toch wel beslommeringen wat ik allemaal tegen zou komen op weg naar Rome. Onderweg naar Kleve kwam een echtpaar me achterop met een accu met daaraan gekoppeld een fiets. Een tijd met hen gesproken, ook zij waren op de fiets al eens in Rome geweest en nog steeds helemaal euforisch daarover. Goed om te horen. De Reitsma route die ik in Gennep oppakte is helemaal top, zeer verkeersluw en door een prachtig gebied.

In Venlo nog even reclame gemaakt voor de Santos Fiets,  iemand die met me opfietste was ook op zoek naar zoiets, hij wilde ook naar Rome met zijn zoon.

Dus etappe 1 helemaal geslaagd in deze. In Roermond een overnachting gevonden : “De Abdij” en zoals de naam al doet vermoeden een “ Afgeschreven Klooster “ lang gerund door nonnen. Nu een prima plek om te overnachten met een goede keuken.

Zittende aan een goed gevulde dis kwam een familie naast me zitten die de verjaardag van “oma “ vierde. De woorden gesproken aan tafel raakten me op de één of andere manier, waarschijnlijk deden ze me terug denken aan mijn helaas overleden moeder. Dat zijn dus die bijzondere ontmoetingen die je onderweg meemaakt. Heb hen gefeliciteerd met wat woorden zoiets als van :  “Koester deze momenten samen”, dat zijn kostbare parels voor de toekomst.

Morgen op weg naar Euskirchen, daar zal ook wel een slaapplek te vinden zijn.

Groet aan iedereen die dit leest en “We keep on going”.
Henry 1 augustus 20.45 uur