Rome Etappe 6 t/m 10

Rome Etappe 10: Mering Murnau (am Staffelsee)

Het was nog even droog in Mering, maar daarna begon de regen gestaag van boven op mijn helm te kletteren. “Al het goede komt van boven”. Voordeel het is niet druk op de weg, nadeel het lijkt allemaal wat somberder. Heb regelmatig aan dat liedje  “Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam, ritme van de eenzaamheid……” moeten denken, maar als je dat deuntje eenmaal in je hoofd hebt verdwijnt dat niet zomaar, evenals de regen.
Het is niet koud en goede regenkleding zorgt ervoor dat je ook in de regen geniet. ( soms effe niet als je door een modderig zandpad fietst )

Ammersee

Bij de Ammersee staande bij een kiosk wat koffie gedronken en bij het opstappen bijna aan de andere kant er weer af. Ik geef de tassen maar de schuld.
Via Murnau naar Schledorf am Kochelsee, daar een overnachting gevonden.
Heel oud gebouw en oude vorsten maakten gebruik van de locatie.

De Kochelsee ontstond in de laatste IJstijd en wordt gescheiden door een waterkrachtcentrale van de Walchensee.
De hand van Seidl, een architect, is duidelijk zichtbaar in Murnau. De gevels  in de hoofdstraat werden verfraaid en in mooie kleuren geschilderd.
Oa kunstenaar Kandinsky vertoefde daar, zijn werk werd door kunstenares Münter
voor de nazi’s verstopt in haar huis. 

De eerste bergen doemen op, morgen Garmisch-Partenkirchen en Oostenrijk door.
Oh ja de eerste 1000 km zijn we door…

Gr Henry 10 aug. 20.15 uur

===========================================================================

Rome Etappe 9: Neresheim Mering 

In het Hotel, waar ik gisteren aankwam, wist de hotelbaas me al te vertellen dat ik naar Rome ging. Hoe hij dat wist? “Alle Holländer auf ein Fahrrad, die hier kommen fahren nach Rom”.
OK, het zal…Vroeg het horizontale opgezocht en goed geslapen. 6.30 op, wat eten en om half 8 op de fiets. De weg volgt de voormalige Härtsfeldbahn het smalspoor werd in 1972 opgeheven.
In Dillingen even de tijd genomen om wat rond te kijken. Veel barokke gevels in de Königstrasse. Daar ook de Donau overgestoken.

Dillingen oversteek Donau

Verder richting Augsburg, reeds gesticht in 15 v.Chr. door Stiefzonen van keizer Augustus: Drusus en Tiberius.In de Romeinse tijd één van de grootste steden tnv de Alpen. Later een welvarende handelsstad. De grootste bloei in de 15de tot de 17de eeuw. Bekende bankiergeslachten Welser en Fugger. De laatste stichtte in 1519 het oudste sociale woningbouw project. “ De Fuggerei “. Deze bestaat nog steeds. Bedoeld voor de arme Augsburgers, de kale huur bedraagt nog steeds één Rijnlandse gulden, ongeveer 88 cent.

Klik op bovenstaande afbeelding voor wat meer info.

Ondertussen was het drukkend warm geworden en rond 15 uur slaapplek gezocht in Mering.
Wat rondwandelen, terrasje, wat eten en dadelijk slapen.
Hier alles goed, morgen verwachten ze regen, we zien wel.
Gr Henry 9 aug. 20.50 uur

===========================================================================

Rome etappe 8 Schäbisch Neresheim.

Volgens het etappeboekje was het vandaag klimmen geblazen, inderdaad het ging zeker in het begin aardig omhoog, met een racefiets geen punt maar al die bagage ( heb ik niet teveel mee?) laat duidelijk merken dat je onderhevig bent aan de zwaartekracht.
Ook nog een weg opengebroken, dacht dat het wel zou kunnen, helaas dus effe naar beneden terug en weer omhoog via een andere route. Hoort er allemaal bij.
Na af en toe wat extra venijnige korte klimmetjes gaat het over een golvende hoogvlakte, waarna de afdaling naar het Dal van Jagst. Het daar op en af, mooi. Op deze route zijn winkels schaars en als je een bakker of iets tegenkomt, maak daar gebruik van, want er is weinig te vinden voor de inwendige mens.

Ook door het stadje Ellwangen gefietst, het schijnt dat daar door heksenvervolgingen zo’n beetje 450 mannen en vrouwen zijn omgebracht, zwarte bladzijde dus daar.
In Ellwangen ook het “Alamannen” museum, zou ik nog wat over vertellen.

Alamannen

In de 3de eeuw na Chr. Waren er Germaanse Stammen die de Romeinse linies doorbraken. De Romeinen sloten een verdrag met die Alamannen,  wat Allemensen betekent. Na de val van het Romeinse Rijk werden deze Alamannen tegen gehouden door de Franken.
De naam Alamannen leeft nu nog voort in diverse talen: Frankrijk noemde Duitsland vanaf die tijd  
l ‘Allemagne. Spaans: Alemania Turks: Almanya.

Kwam ook door het gebied dat de Europese Waterscheiding markeert: Het Härtsfeld. Aan de noordzijde komt neerslag via Jagst,Neckar en Rijn in de Noordzee, aan de zuidzijde zakt het water in de kalksteenbodem om uiteindelijk in de Donau terecht te komen, welke uitmondt in de Zwarte Zee. 

Aan het einde van de tocht kreeg de navigatie kuren, dus de ouderwetse manier voor de dag gehaald en via de diverse plaatsnamen uiteindelijk in Neresheim terecht te komen, waar ondertussen  een goed glas bier en een flinke hap ervoor zorgen dat ik dadelijk met een gerust hart kan gaan slapen.
Nog een paar dagen en dan steken we de grens richting Oostenrijk alweer over.
Er zal nog wel geen ijs liggen op de Weissensee, anders had ik effe een afbuiging richting Gasthof Weissensee genomen.

Gr Henry 8 aug 20.41 uur

 ===========================================================================

Rome Etappe 7: Hammersheim Schwäbisch Hall

In Middeleeuwse sferen de nacht doorgebracht. Het was ’s nachts wel effe lopen naar het toilet, terwijl geharnaste figuren me zijdelings in de gaten hielden.
Rond 7 uur ontbijt, zelfbediening, dus eigen baas. Verder niemand  aanwezig. De straten waren nat maar op een paar druppels na was het eerste deel van de route droog. Mooi asfalt, dus een verademing voor mijn zitvlak.

De etappe volgt de idyllische Kocher door een landelijke omgeving en van tid tot tijd passeer je een historisch stadje. In Forchtenberg herinnert een gedenkplaat aan Hans en Sophie Scholl, beiden actief in de verzetsgroep “Weisse Rose “. Een verzetsgroep van studenten uit München, die zich keerde tegen de dictatuur van Hitler. Betrap, veroordeeld en nog dezelfde dag terechtgesteld.

Zo rond 15 uur begon het te regenen, ik bedoel het kwam met bakken uit de lucht, maar slecht weer bestaat niet, zegt men, maar wel slechte kleding. Geheel gekleed in reflecterend, waterdicht  geel op zoek naar een slaapplek.

Veiligheid voor alles

Gegokt en verloren en de route welke ik in gedachten had verliep niet helemaal naar wens…ach dat maakt het alleen maar spannender, zeker na een afdaling van 3 km om vervolgens om te draaien en dezelfde route omhoog af te werken.
“Niet klagen, maar dragen “, zei mijn moeder wel eens. Mooi mens..
In de buurt van Schwäbisch Hall heb ik uiteindelijk een bed gevonden.
Nat, bekeken door de eigenaar een kamer toegewezen , gelukkig met een haardroger, zodat na de wasdag alles weer tip/top te drogen hangt aan de waslijn.

Morgen richting Neresheim, dan misschien een verhaal over de Alamannen. Google maar vast.

Gr Henry 7 aug 20.00 uur
===========================================================================

Rome Etappe 6: Lorsch Hassmersheim

Na een zeeg goede nachtrust met een prachtige, vriendelijke locatie in Hassmersheim op weg naar Heidelberg. Voor mij en ook Ria een bekende plaats, waren we een maandje geleden nog tijdens onze vakantie. Na zo’n 10 km kwam iemand me achterop en heeft tot aan Heidelberg met me op gefietst. Zeer prettig iemand die me binnendoor weggetjes wist te wijzen, maar het mooiste was het gesprek dat op gang kwam na eerst wat aftasten .

Langs de Neckar

Gesproken over de opwarming van de aarde, heb hem op mijn beurt verteld over de Melankowitsch  variabelen, ( min40celsius gerelateerd ) en toen kwam het gesprek over ene Wilders, waarom er zoveel mensen op hem stemden, wist hem te vertellen dat het nu aanzienlijk minder zijn. “Ich kann ja nichts sagen , bei uns in Deutschland haben ja auch viele Menschen damals in ’35 auf  Hi… abgestimmt”.
Mooie raakvlakken ontmoetten elkaar daar langs de Neckar….zeer bijzonder.
In Heidelberg elkaar de hand geschud…goeie reis. Navraag naar zijn beroep: Professor:  verbonden aan de Universiteit van Heidelberg.
Verder op weg om uiteindelijk uit te komen in Hassmersheim. Locatie via Google Maps, fijne klim naar Schloss Guttenberg, 2,5 km omhoog, 10%… was flink zweten. Boven gevraagd naar de slaapplek welke ik had gereserveerd, boek werd opengeslagen…klopt “Da müssen Sie wieder herunter”. OK , en dus inderdaad onder in het dorp de slaapplek. Tjonge dat is me er één.

Alles opgetrokken in Middeleeuwse stijl. Er werden toevallig net filmopnames gemaakt door een stel jonge gasten, compleet met zwaard en meer van die ouderwetse prullaria. Heb toch wel met een brede glimlach het één en ander bekeken…

 

Wat eten  in een dorpje verderop en op dit moment klaar om te gaan slapen.

Kamer 10  Welterusten

Nog even een echtpaar met 3 kinderen wegwijs gemaakt in de Herberg,  kwamen uit Litouwen.
Al met al een zeer bijzondere dag met prachtige ontmoetingen, sla ik op in een apart “geheugenvakje”.

Henry 6 aug. 20.38 uur