Rome etappe 21-22-23-24

Rome dag 24 Vasanello – Rome

Stap voor stap loop ik langs een huisje waar een fiets voor staat. Ergens tussen het stof op die fiets staat een naam “Santos”. De snelheid van de voeten is traag, het is alsof ze zeggen tegen de rest van lichaam, doe maar rustig aan, je hoeft je niet meer voor te bereiden op “Another Day on the Bike”. Santos staat fier overeind, alsof hij zeggen wil : “Kom op, terug naar Nederland”. Da’s goed, denk ik   in gedachten, maar een tijd scheiden onze wegen zich, jij gaat op transport met de firma Soetens richting Nederland, denk dat we elkaar over 2 weken terug zien. Zelf pak ik het wat milieu onvriendelijker aan en ga dinsdag de 27ste met het vliegtuig, alwaar ik thuis een groots welkom voor je organiseer, je hebt het verdiend. Een weldoende waterstraal met een vleugje shampoo zal je straks weer laten stralen, wachtend op een nieuwe trip, wie weet??

Toen ik deze morgen vertrok vanuit Vasanello, probeerde ik de hele reis terug te kijken. Aan de ene kant is het klaar, zulke mooie dingen gezien, gehoord, beleefd, waar wat precies gebeurde kan ik niet exact terug halen, vandaar dat ik blij ben dat ik iedere dag een verslag kon schrijven. ( uitzonderingen daar gelaten) Ook de foto’s die ik iedere dag heb gemaakt en per dag heb opgeslagen zullen straks mij doen beseffen dat het een mooi avontuur was.
Maar het is goed om as dinsdag weer thuis te zijn. Ben blij dat ik vrienden, familie en zeker Ria, mijn echtgenote weer terug zie.

Was vandaag rond 14.00 uur op de camping, vanwaar de fiets wordt opgehaald. Om er te komen moest ik over een zeer drukke weg, was het een autobaan, het leek er wel op. Achteraf schijnt er een andere weg te zijn, waar je de camping met de fiets kunt bereiken. Ging allemaal goed. Slaapplek gevonden voor 3 nachten.
Meteen doorgelopen naar de bar aan het zwembad , en daar mezelf getrakteerd. Stil voor me uit kijkend  en denkend aan mijn nieuwe kleindochter ( naam is nog niet bekend) welde er toch een traan op, ben daar gewoon eerlijk in en bij deze draag ik al de gefietste km’s op aan de kleine meid daar ergens in Zweden in een ziekenhuis. “Sii Forte”.

De route vandaag, best nog wel wat klimwerk over de inmiddels bekende lappendeken van asfalt. Alles went ?….dat niet.
Dit is het op één na laatste verslag. Straks als alles wat bezonken is deponeer ik nog een nabrander.

Enne eind september na een bezoek aan Zweden pakken we het schaatsen weer op, geloof dat de baan op 28 september weer open gaat.
Henry 24 augustus 18.30 uur

===========================================================================

Rome dag 23

Ook deze morgen weer in de watten gelegd door de dame des huizes, goed Italiaans ontbijt met uiteraard cappuccino. Op weg naar Vasanello, me voorgenomen om Amelia ( niet de dochter van…) en Orte te bezoeken.

Amelia heeft één van de oudste stadsmuren van Italië, enorme rotsblokken  die in de 4de tot 3de eeuw voor Chr. daar zijn neergelegd. Toen ik erbij stond vroeg ik me af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. In het hoogste deel van de stad is zelfs een nog oudere muur te vinden, uiteraard deze ook gezocht en gevonden, hoewel het wel een schuiven met de fiets aan de hand was door de smalle straatjes, die heerlijk koel zijn.

Kwam ook de 3 heren uit ??? die ik eerder had ontmoet tegen toen ik terug van het bezoek aan  het oude stadsdeel wat fris had gedronken. Maakte hen attent op het mooie oude stadsdeel, “Dat doen we niet want dat kost alleen maar fietstijd”., was hun antwoord. Vraag me af waar ze dan mee bezig zijn, is toch geen prestatietocht waar alleen maar aan fietsen wordt gedacht. Italië is er om van te genieten van heel veel en zoals ik al eerder aangaf,  zeker ook van de gastvrijheid, de vriendelijkheid en de behulpzaamheid van de Italiaan. Natuurlijk geniet je ook “allerbastend “ op de fiets, maar plan zeker voldoende rustmomenten in om iets te bekijken, die kans krijg je waarschijnlijk nooit meer.

Volgende bezoek aan Orte, gesticht door de Etrusken en na gevechten met Romeinen overgenomen door de Romeinen.

Ondertussen zit ik in een B&B, genoemd “Mari”, kon het eerst niet vinden, gevraagd en meteen werden de hulptroepen ingeroepen, er werd gebeld en even later kwam Mari aangelopen en via zeer oude smalle steegjes ( dacht waar kom ik nu uit ) het zeer oude huisje gevonden.
Eerst de fiets opgeborgen..toen via wat stenen omhoog, een stuk of 10 katten vlogen alle kanten op en binnen, jazeker een prachtig onderkomen helemaal alleen voor mezelf.
Kreeg net nog een appje of alles OK was.

Dadelijk naar het centrum voor een hapje, hoop niet dat het alweer alleen maar Pizza is.

Morgen 7.00 uur vertrek, mocht in het dorp ontbijt nuttigen, dat had Mari voor mij geregeld.
GEWELDIG DIE ITALIANEN
===========================================================================

Rome dag 22

Deze ochtend op de locatie was er geen ontbijt, dus gisteren effe naar de Super en wat ingeslagen en dus deze morgen gedeponeerd.
Vanuit Umbertide op weg richting Assisi. Zacht glooiende heuvels met graan, zonnebloemen en bos.
Veel bouwgrond is reeds omgeploegd, moest toch effe denken aan die boer met zijn vondst op zijn akkerland bij het ploegen. Dacht: “Als ik iets zie schitteren, dan stap ik af “, helaas het enigste dat schitterde was de zon en het prachtige landschap.

Helaas geen Byzantijns zilverwerk


Dan ineens vanuit het niets zie je Assisi liggen, toch wel indrukwekkend de stad gebouwd met witte en rose natuursteen. Eerst even naar Santa Maria Degli Angeli. Ook een mooie stad met alweer een grote kerk.
( Waar haalden ze het geld vandaan, kom ik later bij Assisi op terug)

Asissi

Kijkend naar pelgrims, de vochtbalans hersteld.
De route laat in feite Assisi liggen, maar je zou wel een minkukel zijn als je niet even ( hoewel) omhoog fietst naar Assisi. Zeker de moeite waard om  rond te kijken.
Assis iwordt jaarlijks door ruim 5 miljoen mensen bezocht, sommigen als pelgrim zijnde, maar toch vooral veel toeristen.
De basiliek is een staaltje vroeg Gotisch bouwwerk. In feite zijn het 2 kerken boven elkaar.
Aangezien Franciscus iemand was die zeer sober leefde zijn er Franciscanen die het niet konden rijmen om zo’n imposant bouwwerk neer te zetten. Bovendien veroordeelden zij de financiering door middel van aflaathaandel. Kortom geef maar geld en je zonden worden kwijt gescholden. Tja, en alweer plaats ik dan kanttekeningen bij….

Maar het blijft indrukwekkend. Meer weten over Franciscus: KLIK HIER
Nog bijzondere ontmoetingen vandaag: ABSOLUUT….

Boven op de parkeerpaats kwam een Belgische dame naast me zitten met kind. Haar man zocht een parkeerplaats. Ze stonden op een camping in de buurt van Amatrice, hadden ze bewust voor gekozen.
Amatrice, een middeleeuws dorpje dat in 2016 geheel van de kaart werd geveegd door een aardbeving. Waarschijnlijk nog bij iedereen wel bekend.
Ze waren goed bekend met Fotograaf Marc Brester en Journalist Vivian de Gier.
Genoemde personen hadden een indrukwekkend verhaal geschreven over dit rampgebied een jaar na de aardbevingen. Uiteraard gevraagd naar een link en dat genoteerd op mijn I-Phone.
Goed gesprek en soms is het alsof je elkaar al jaren kent, zo makkelijk gaan gesprekken soms.
Zeker de moeite waard om dit verhaal te lezen: KLIK HIER

Onderweg toch met gedachten bij dit aardbevings gevoelige gebied, wat zou je doen als opeens de aarde begint te schudden, zijn  die diepe geulen in het asfalt een gevolg van?

Na nog een kleine glooiende 45 km  rond 15 uur in Bastardo aangekomen.  Weer veel gezien en gehoord. En weer ervaringen rijker.  Mooi om straks te delen met het thuisfront en wat later met de kleinkinderen.
Zoiets van: “Weet je wat Opa heeft gedaan, toen jij werd geboren?”

Henry 22 aug. 19.50 uur.

===========================================================================

Rome dag 21 Castiglion  Umbertide

Zoals gezegd, een bijzondere locatie met een zeer gastvrije dame, die mij deze morgen van alles aanbood, want ik moest goed eten “Buon Cibo “.
Nadat ik haar een foto van mijn pasgeboren kleinkind had laten zien, kwamen nogal wat fotoboeken op tafel, kreeg haast niet de kans om “Flink te Eten “. Ook de hele omgeving werd gepromoot en zij was toch wel een beetje boos dat deze omgeving een beetje vergeten is, terwijl er zo veel te zien is, bijna iedereen gaat naar Florence, Pizza, Siena enz, maar bv naar Cita di Castello, waar ook veel te zien is niet. Heb haar beloofd dat ik wel de Cita di Castello zou bezoeken.
Gewoon een hele lieve vrouw, die me gedag zei en achter me hoorde ik alles weer op slot gaan.

Al snel Kom ik op een stille bergweg. Het is wel weer klimmen met hellingen tot wel 11% Het is er doodstil en je komt haast niemand tegen, wat je wel duidelijk hoort is je eigen ademhaling. Maar het voordeel van omhoog is later ook weer omlaag en dan kom je in het dorpje Anghiari.  Een bezoek meer dan waard. Zoals zo veel dorpjes kent Anghiari ook 2 musea. Ook hier is gevochten in 1440, maar niet één soldaat kwam om het leven, ja één maar die was van zin paard gevallen.
Leonarda da Vinci heeft deze slag geschilderd en dat doek hangt in Florence.

Anghiari  Klik op foto voor meer info

De route is vanaf nu tot Umbertide vrij vlak. Helaas is het wegdek eer slecht, met diepe kuilen en gaten. Je krijgt niet de kans om rustig rond te kijken. Voordat dat allemaal in orde is zijn er al heel wat regeringen gevallen, de vraag is of dat met Europees geld gesteund moet worden, ook weer zo’n item voor de heren die er “verstand “van hebben.

Uiteraard een bezoek aan Cita Di Castello. Inderdaad de moeite waard en bijna geen toeristen waar een cappuccino en een Fanta samen nog € 3,50 kosten.

Ook hier weer diverse musea. Bijzonder is de Tesoro di Canoscio, Byzantijns zilverwerk gevonden door een boer die zijn akker aan het ploegen was.

Cita Di Castello Klik op foto voor info

Eindpunt vandaag Umbertide.  Rond 15 uur kon ik me douchen en hangt de kleding vol smart te wachten op een nieuwe dag.

Bij de wandeling door het dorp hoorde ik Nederlands en 3 heren ook op de vakantiefiets,  stonden rond 19 uur voor een hotel. Ze waren helemaal brak, waren ook op weg naar Rome. Zij fietsen een hele dag tot een uur of zes, dus meer kilometers per dag, daarna op zoek naar overnachting. Doe ik bewust niet, neem de tijd om onderweg dingen te bekijken, wil rond 15 uur de “ fiets rust “ gunnen en zelf kunnen nagenieten van de dag op een mooi plekje ergens met een cola oid.

Morgen richting Asissi, na Rome het belangrijkste pelgrimsoord.

Welterusten ,  Henry 20.33  21 augustus