Rome etappe 16 t/m 20

Rome dag 20: Florence Castiglion Fibocchi

Toch bijzonder om in het centrum  van Florence te overnachten en kijkende vanuit 3 hoog zie je langzaam de meeste toeristen verdwijnen en begint het avondleven, mooi om te zien hoe al flanerend deze en gene geniet van de verkoelende omgeving, want ik moet toegeven dat het overdag warm is. Het fietsen gaat verder prima in de warmte, maar als je in een stad komt stil te staan, dan breekt het zweet van alle kanten uit. De diverse watertappunten worden dan ook volop gebruikt.
Al snel na Florence als je de stedelijke drukte hebt gehad zie je in volle glorie het Toscaanse landschap. Na een pittig klimmetje naar Pogio alle Croce fiets je steeds meer in een bos. Na een relatief vlak stuk nog een klim naar Castelfranco. Je volgt nu de 7-bruggenweg, een weg aangelegd door de Etrusken ( klik hier voor info over de Etrusken) . Veel olijfbomen en wijngaarden.

Was allemaal goed te doen vandaag, wel bij een soort drogist wat magnesiumzakjes ingeslagen en me laten voorlichten hoeveel er van te gebruiken in een bidon.
Dan zoeken naar de overnachtingsplek, ergens in Castiglion Fibochi, Google Maps kon de locatie niet vinden, dus met Google Translate enkele Italianen opgezocht en de ene wist het nog beter dan de ander, wat ze onderling allemaal te vertellen hadden, ik weet het niet maar het was heel veel. Een wat oudere man wist precies waar het was, rechtdoor omhoog dat kleine steile weggetje…nou dan weet je het wel, volgens mij heb ik een emmer vocht achtergelaten en 2 emmers gedronken, maar we zijn  er.
Een heel oud huisje, met een smal, stenen trappetje omhoog, aangeklopt en wel een stuk of  4 sloten werden geopend. Een alleraardigst vrouwtje verwachtte me al. Kreeg een schat aan info, allemaal in het Italiaans en ik deed mijn best om het te begrijpen, “als je begrijpt wat ik bedoel”.

Daar( overnachtingsadres) ergens omhoog, beleef je Italiaanse gastvrijheid

Kamer, bad, warm water niet te lang, en de tafel was voor morgenvroeg al gedekt.
Eten in het dorp, dus weer dat smalle weggetje omlaag en na een biertje en alweer een Pizza, wat anders was er niet, had ik op de terugweg het gevoel dat ik kon vliegen. Fiets achter slot en grendel, wat neerkomt op een barricade van stokken en een geweldig hangslot, dat aangaf niet veel gebruikt te worden.
Maar goed we kunnen horizontaal en ook dit maakt het allemaal weer bijzonder.
Toch nog een  dingetje dat ik kwijt wil en dat is de enorme gastvrijheid en vriendelijkheid van de Italianen. Echt geweldig.
Enne iedereen bedankt voor de felicitaties die via mail, whatsapp ed binnen kwamen.
Welterusten Henry 20 aug. 19.40 uur

===========================================================================

Rome dag 19: Loiano – Florence

Kreeg gisterenavond te horen dat er deze morgen geen ontbijt zou zijn omdat “ de bar “ gesloten was. Kreeg een leuke korting en een advies waar ik eenvoudig wat kon nuttigen in het dorp. Aangezien ik dat vaker heb meegemaakt, altijd voldoende in de bagage voor wat te eten, dus gewoon op de kamer wat calorieën ingeslagen.
Vanuit Loiano, begint het gelijk te klimmen, daarna iets n aar beneden en hup omhoog naar de Passo della Raticosa. Bovenop wat cappuccino en heb me als fotograaf nuttig gemaakt door een fietser op leeftijd op de foto te zetten. Heerlijke vergezichten verder omhoog over de Appenijnen richting de Passo della Futa, goed te doen. Daar ook weer effe naar binnen, omdat ik wist dat de vader van de eigenaar in de jaren 60 een profwielrenner was en het café vol zou hangen met foto’s. Vittorio Poletti. Kijken naar de foto’s kwam een man naast me staan en wist me te vertellen dat hij  Vittorio was en de Giro en de Tour de France had gereden. Nu 83 jaar maar zag er nog kras uit.
Natuurlijk samen op de foto en heel even verteld wat ik aan het doen was. Mooie kerel.

Na deze pas een mooie afdaling, wel opletten geblazen door af en toe slecht wegdek.

Dacht dat het verder wel naar beneden zou gaan richting Florence, maar er volgde nog een hele lange klim, was echter niet steil wel warm en de verkoelende wind was vandaag “mijn vriend “.

Uiteindelijk midden in Florence op zo’n 100 meter van de Duomo, de kathedraal ontworpen door Brunelleschi een slaapplek gevonden. Gewoon binnen vragen of er misschien nog wat goedkoop te regelen valt. Ja dus.
Douchen en natuurlijk Florence in. Ik was er al 2x geweest met Ria dus heel veel herkenbaar, toch weer imponerend die gebouwen en die Duomo. Wat een overdadige weelde, heb er altijd wat bedenkingen bij.

Florence De Duomo

Staande koffie en staande een stuk pizza, scheelt aanzienlijk in de prijs, typisch Nederlands? Nee toch?
Nog een stukje geschiedenis. Florence is denk ik wel de drukst bezochte stad van de Toscane, geweldig rijk aan kunstschatten uit de Renaissance.
Florence werd in de 1ste eeuw na Chr gesticht door Julius Ceasar. In de 11-de eeuw kreeg het betekenis als handelscentrum.
De familie “De Medici “ was er later vanaf rond 14.30 de baas, nadat er nogal wat verdeeldheid was tussen diverse groepen, deze verdeeldheid kwam ook mede door de pest ten einde, bijna de helft van de bevolking stierf.
Vele kunstenaars vonden hun weg naar Florence, waaronder de bekende Michelangelo.

Er is zoveel te vertellen over Florence maar ik laat het hierbij.
De kersverse opa groet jullie vanuit Florence,

Henry 19 augustus 20.40 uur

===========================================================================

Rome dag 18: San Nicolo-Loiano

Laat ik het vandaag eens niet hebben over de route, maar over een emotionele rollercoaster waarin ik sinds gisteren verzeild ben geraakt.
Ok heel kort, gestart in de buurt van San Nicolo, waar het gisterenavond feest was.Ferragosta, waar ik het in eerdere verslagen over had. Heb op die “party” lekker gegeten en daarna slapen. Maar goed dat ik oordoppen in kon doen, het leek wel Huntenpop.
Ontbijt, super verzorgd door de baas en op weg, maar helaas de band vertoonde kuren dus tassen eraf en opnieuw monteren, helemaal lekker zit dat ding nog steeds niet.
Richting Bologna en dan door naar eindpunt Loiano, wat een klere klim zo aan het eind, 5 km met een gemiddelde van 8% en uitschieters van 15%, vond er geen “zak” aan.
Maar goed die rollercoaster:
2 jaar geleden toen we bij mijn hoogzwangere dochter waren kon de kleine Juno niet langer wachten om opa en oma te zien, te vroeg en toevallig dat wij daar waren, bijzonder.

Dit jaar begin oktober zouden wij opnieuw opa en oma worden. Dat duurt dus nog even, maaaaaar, Gisteren moest Daphne naar het ziekenhuis, weeën ed, dus je begrijpt dat ik tijdens het fietsen meer bij Daphne was dan bij de omgeving. Overigens is Ria deze dagen bij Daphne thuis….en ja hoor vandaag, te vroeg maar verder gezond kwam ons 2de kleinkind kennis maken met die grote wereld.
Opa in Italië, Ria in Zweden, komt goed uit voor een beetje hulp daar.
Maar we zijn er nog niet. Antonio, de partner van Daphne heeft met zijn ouders heel lang in Bologna gewoond. De ouders wonen er nog steeds, dus vandaag wetende dat de geboorte vandaag met een keizersnee aanstaande was, en ik dus in buurt van Bologna was, de ouders even opgezocht.
En hoe kan het, toeval??, ik geloof er sinds vandaag niet meer  in, nog geen 10 minuten daar aan de keukentafel een foto van ons 2de kleinkind, n et geboren te vroeg, maar alles goed.
Een opwellende traan bij beide opa’s en een lach van oor tot oor bij de moeder van Antonio, zijn beelden die ik nooit meer vergeet.
HOE IS DAT MOGELIJK…….en zo bijzonder. Momenten die gebeiteld staan in mijn herinneringen en die ik graag wil delen.
Vertelde het op de locatie waar ik vannacht slaap en de bediening daar stonden op een gegeven moment z’n allen om me heen en ik maar proberen te vertellen wat mijn emotionele rollercoaster was deze dagen. Snap het nog steeds niet….
Morgen naar Florence, een mooie stad, was er al 2x. Maar jullie mogen maar 1x raden wat er de komende dagen mooier is….

Henry 18 aug 21.00 uur. Welterusten allemaal

Rome dag 17: Merlana – Voghiera

Afgelopen nacht geslapen in wat je noemt “Pure Luxe “.  Zoals reeds gezegd in het vorige verslag, geweldige locatie.
De “Patron” deed met uitgeleide alsof we elkaar al jaren kennen, wat een gastvrijheid.
De route gaat vandaag weer door de Povlakte, een vruchtbaar gebied door de vele overstromingen van de Po. Het landschap doet Nederlands aan, maar in een dorp/stad ademt alles Italiaans.

Ferrara is ( alweer) een prachtige zeer fietsvriendelijke stad. Voetgangers en fietsers de enigste auto die je ziet is van de politie of van een of andere bezorgdienst.
Een mooi contrast levert de stad door de middeleeuwse kern met smalle straatjes en de brede straten meer ontworpen in de Renaissance.

De familie d ‘Este  hebben veel gedaan voor kunst en wetenschap. Vele kunstenaars kenden de weg naar Ferrara. Helaas verloor Ferrara in de 18de eeuw zijn politieke en culturele betekenis. Een soort spookstad werd het. Maar nu is het een bruisende stad, nog niet overbevolkt door toerisme en dat heeft zeker zijn charme.
Een bijzondere traditie is dat, behalve paardenrennen, op de laatste zondag in mei jongens en meisjes uit verschillende wijken tegen elkaar gaan lopen.

Een boeiende stad en zeker de moeite waard om te bezoeken, als men in de buurt is.

Ferrara: Klik op afbeelding voor meer info
In Ferrara voelde mijn band wat zacht aan, heb er maar wat Italiaanse lucht ingepompt. Maar op de eindplaats vandaag bleek er toch een lekje te zijn. Wel net zo prettig om in alle rust een andere binnenband erin te leggen.
Dadelijk ga ik proberen wat te eten, de eettenten in de buurt zijn gesloten ( ???) maar hiernaast schijnt een festival te zijn en daar kun je volgens de huisbaas wel wat eten. Ben benieuwd. Horen jullie morgen, slapen met een festival achter in de tuin, tja, maar heb oordopjes mee. Aan alles gedacht…..
GR  Henry 17 aug 19.00 uur

===========================================================================

Rome dag 16: Affi Montagnana

Vanuit Affi waren we al snel in Verona. Nu kun je Verona snel doorfitsen, maar ik had me voorgenomen om daar een uurtje te vertoeven.
Daar zijn nog veel sporen te zien van de Romeinen en van met Middeleeuwse geslacht der Scaligeri.
Natuurlijk de Arena van buiten bekeken, bekend vanwege zijn uitstekende akoestiek. De Arena behoort tot de best bewaarde arena’s uit de Romeinse tijd.

Verona: Arena

en nog naar het balkon van Julia gezocht, maar dat duurde allemaal wat te lang. Overigens komen ieder jaar nog duizenden briefjes aan Julia aan, deze worden in haar naam allemaal beantwoord. Is ook een film over gemaakt, grappig.

Ieder jaar met Valentijn worden de mooiste brieven beloond met de “Cara Giulietta”prijs.

Gezellige binnenstad met wegen van marmer. Natuurlijk ook even over de rivier de Adige met de Romeinse Ponte Pietra.

Dan fiets de Verona uit en het duurt dan niet lang of je denkt dat je in Nederland aan fietsen bent. Vlak landschap, veel landbouw, dijken en eigenlijk is daar niet zoveel over te vertellen.
Montagnana is wel even het vermelden waard, het centrum wordt nog geheel omsloten door middeleeuwse stadsmuren met veel torens. Het plein in het centrum was niet druk,  maar dat komt vanwege denk ik het tijdstip, midden op de dag en dan is er Siësta.

Montagnana

Aan gekomen op de overnachting locatie dacht ik  “WOW wow en nog eens wow.” B&B “Villamoreno” ergens buitenaf bij Merlara.
Moest wel een tijdje wachten op de beheerder maar dat was geen straf, leek wel een paleisje.
Omhoog naar de kamer moesten de schoen uit, speciale sloffen aan, want de houten trap spiegelde, je ogen deden zeer. Badkamer met bubbelbad, al met al zeer luxe.  En dat inclusief ontbijt, drinken en een zeer vriendelijke gastheer en gastvrouw. Ze spraken alleen Italiaans, maar met Google translate is er geen probleem.

B&B Prachtige locatie


Overigens heeft mijn fotocamera het begeven, waarschijnlijk de accu, dus wordt het verder met de IPhone gedaan. ‘t is niet anders.
Zo nu slapen goed geweest,

Henry 16 aug 20.50 uur