Nils van der Poel

Soms kom je van die figuren tegen met een bijzonder verhaal en uitstraling. Zo ook deze Nils van der Poel. Zonder afbreuk te doen aan de geweldige prestaties van onze Nederlandse schaatsers, toch effe deze vent in the spotlights.
==========================================================================

Nils van der Poel

Foto : Soenar Chamid

Zwedens schaatshoop in bange dagen is bezig aan een comeback. Nils van der Poel is na een pauze van bijna twee jaar weer aangesloten op het trainingsprogramma van de nationale bond. De 24-jarige stayer richt zich op de Olympische Spelen van Beijing, waar hij het beter hoopt te doen dan de veertiende plek in PyeongChang op de 5000 meter.
Van der Poel, die een kleine drie jaar geleden bij het WK Allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam de afsluitende 10.000 meter wist te winnen, koos ervoor om zich na de Spelen van 2018 te richten op zijn studie en andere trainingsvormen. Ultra lopen en zeer lange afstandsfietsen.
Nils van der Poel heeft zich bij zijn eerste wedstrijd sinds 2018 meteen laten gelden. De 24-jarige Zweed noteerde bij een internationale trainingswedstrijd in Inzell een baanrecord op de 10 kilometer. Met 12.46,91 was hij sneller dan het oude baanrecord van Bob de Jong, die in 2011 12.48,20 reed.

Van der Poel koos ervoor om na de Spelen van 2018 zich te richten op zijn studie en andere trainingsvormen. Nu keert hij samen met zijn trainer en oud-schaatser Johan Röljer terug in het schaatsen. Hoewel Röljer samen met Joel Eriksson en Daniel Friberg nog verrassend een tweede plaats wist te behalen op de ploegenachtervolging van de WK Afstanden van 2009 wacht het land al sinds de medailles van Tomas Gustafson in de jaren ’80 op nieuw olympisch succes.
Van der Poel heeft weliswaar een Nederlandse achternaam geërfd van zijn grootouders, hij is geboren en getogen in het stadje Trollhättan, in de buurt van Göteborg. Via het bandy belandde hij in het langebaanschaatsen, waar hij in 2014 zijn naam vestigde met de wereldtitel bij de junioren op de 5000 meter. In het Noorse Bjugn versloeg hij destijds Patrick Roest en Emery Lehman. Vier jaar later wist hij in het Olympisch Stadion van Amsterdam de 10.000 meter te winnen op het WK Allround. 
Van der Poel heeft Nederlandse grootouders en is geboren in Trollhättan. Via Bandy, ( zie hieronder)  dat hij vanaf zijn vijfde tot zijn achtste leeftijd beoefende, ging hij langebaanschaatsen. Als junior deed Van der Poel mee aan de Olympische Jeugdwinterspelen 2012 in Innsbruck, waar hij zevende op de 1500 meter, vijfde op de 3000 en negende op de massastart werd. Een jaar later werd hij achtste op de 5000 meter bij de wereldkampioenschappen schaatsen junioren 2013 in Klobenstein. Weer een jaar later won hij de 5000 meter op de WK junioren 2014 in Bjugn en zijn wereldbekerdebuut maakte hij in november 2013 in Calgary.

Zijn debuut op een seniorenkampioenschap kwam op de Europese kampioenschappen schaatsen 2014 in Hamar, waar hij 24e werd. Mede door zijn 10.000 meter tijdens de vierde wereldbekerwedstrijd 10.000 meter op 11 december 2016 steeg Van der Poel op de Adelskalender van 232 naar plek 102. Tijdens het WK Allround 2018 in het Olympisch Stadion van Amsterdam won Van der Poel de 10 kilometer waarmee hij als zesde eindigde in de eindrankschikking. Hierna richtte Van der Poel zich op zijn studie en andere trainingsvormen en begon hij in seizoen 2020/2021 tijdens een internationale trainingswedstrijd in Inzell met een baanrecord op de 10 kilometer. Met 12.46,91 was hij sneller dan het oude baanrecord van Bob de Jong die in 2011 12.48,20 reed.

Bandy is een balsport die op het ijs wordt gespeeld en is de voorloper van het ijshockey en veldhockey. Bandy wordt gespeeld op een grote ijsvloer, met 2 teams van 11 personen en een grote bandybal en sticks. Het veld is 90 tot 110 meter in de lengte, en 45 tot 65 meter breed. De sport wordt vooral gespeeld in het noorden van Europa en is populair in Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De 32 bandylanden zijn verenigd in de Federation of International Bandy, waarin ook Nederland zit.

In Engeland werd bandy al in de zeventiende eeuw gespeeld. Dit hockeyspel vond oorspronkelijk plaats op harde stranden of ijsvlakten. Later deed ook veldhockey zijn intrede. De regels en het aantal spelers van het spel varieerden enorm. In december 1890 bracht Pim Mulier, de vader van de voetbalsport in Nederland, een bezoek aan Engeland en zag hier sporters het bandyspel beoefenen. Enthousiast kwam hij terug in zijn woonplaats Haarlem en introduceerde hier bandy in de strenge winter van 1890-1891.

Ook in Amsterdam kwam een bandyteam op het ijs. Een jaar later werd daar de eerste Nederlandse bandy- en veldhockeyclub opgericht. Friesland volgde met drie bandyclubs. De bandyspelers speelden buiten het ijsseizoen veldhockey.