De Krupop op de Weissensee

De Krupop op de Weissensee
Dinsdag 28 januari 2020
Het was nog net geen lang blauw zwart wit lint dat zich verplaatste op de vroege dinsdagochtend, op weg naar de start van de derde Alternatieve Elfstedentocht 2020. Na een goed ontbijt, waarbij het wegslikken van de nodige koolhydraten altijd wat moeilijker is, door een gezonde dosis spanning.
Een lang lint van lampjes op weg en om 7.00 uur weer de bekende knal op het ijs.
Het zou een bijzondere dag worden mede door toedoen van moedertje natuur.
Helaas zelf niet aan de start door een val op de zondag en om die paar hersencellen dan ook nog eens extra belasten was denk ik niet verstandig. Terug effe naar het hotel en op de kamer de rugtas gepakt met de nodige voedselpakketten voor de dame( Ria) en heren.

Op de kamer werd ik schreeuwend begroet door de Krupopkleding en bijna voldeed ik aan hun verzoek om me om te kleden…..Gezond verstand en een dosis eigenwijze drang speelden een vervelend spelletje, maar vlug naar het ijs.
Het was al snel licht en de eerste rondes werden in recordtijd afgelegd, het was weliswaar nat op de ijsvloer, het had die nacht niet gevroren, maar het ijs gleed prima.
In de verschillende groepen zag je de blauw witte Krupop brigade, zowel van voren als van achteren werd het peloton gecontroleerd, tevens vond er af en toe horizontale controle van de ijsvloer plaats, je bent tenslotte schaatser.
In de loop van de ochtend en tegen de middag werd de ijsvloer steeds zachter, het zou nog een zware dobber worden, ook de regen van boven ( alle zegen van boven???)  zou er voor zorgen dat deze dag een speciale zou worden en dan in de “negatieve “ betekenis.

De verzorgingspost was ondertussen een zwembad geworden en menigeen had daar beter zijn zwembroek aan kunnen trekken.
Na een kleine 100 km stopten de eerste Krupoppers, doorweekt en koud zochten zij de warme douche op. Je zag steeds meer mensen stoppen, maar ook velen die gewoon doorgaan ondanks valpartijen en helemaal doorweekt.
Je hebt je dan spijt met deze mensen, maar je weet ook uit eigen ervaring dat het soms vanaf de zijkant erger is dan het lijkt.
Het werd steeds leger op de Weissensee, af en toe groepjes maar ook deelnemers helemaal alleen in hun strijd tegen de elementen.
Eén van ons had ondertussen al de 200 volbracht en aan aantal anderen zouden volgen.
Een heel bijzonder waardevol moment was toen onze laatste man, die de 200 had volbracht in de armen van zijn beste vriend werd ontvangen. Dat leverde toch wel wat natte oogjes hier en daar op.
Sport en emotie zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Terwijl de Krupoppers allemaal binnen waren, zijn er dan altijd nog deelnemers die in het donker hun weg vervolgen, die 200 moet gehaald worden.  Harde wind, baggerijs, ploeteren in het groot, verstandig?, dat moet een ieder zelf maar beoordelen.
De avond werd traditiegetrouw gevuld met sterke verhalen, vocht en ook met de kaas en worst geleverd door Hennie Jansen onze kaasboer.
Vandaag de 29ste de Alternatieve voor de heren en dames marathonrijders. En jawel stralend weer en toch best wel een goede ijsvloer. Mooie wedstrijd met mooie winnaars.
Donderdag maar eens kijken hoe het ijs erbij ligt op het grote meer. Voor de vrijdag staat er nog een tocht op het programma. Een aantal van ons willen dan ook rijden.
Weersverwachting: Het wordt weer warm. Het komt zoals het komt.

Nog 1 vermeldenswaardig moment: Eén Krupopper heeft een nat pak gehaald. Tot aan de schouders in de mooie, schone Weissensee.

Groetjes aan iedereen in Nederland vanaf een zonnige, warme Weissensee.