“Dat bepaal ik zelf wel ….”

“Dat bepaal ik zelf wel….”

Afgelopen week was ik met de fiets op pad in Duitsland. Mooie tocht, maar daar wil ik het eigenlijk nu effe niet over hebben. Voor mij waren deze drie fietsdagen toch ook wel een eyeopener hoe verschillend landen en mensen met de regelgeving omgaan inzake Corona.

De afgelopen weken betrapte ik mezelf erop dat de alertheid op de regelgeving langzaam toch wat inzakte. Denk over het algemeen dat de mensen minder de urgentie van de maatregelen inzien.

Zoals gezegd drie dagen op pad in Duitsland en wat me daar meteen opviel was de discipline waarop mensen omgaan met de regels. Waarschijnlijk hoor ik jullie denken: “Tja, drie dagen, heb je dan wel een goede indruk over hoe en wat ??”
Tijdens een fietstocht neem ik altijd ruim de tijd voor een kop koffie, al of niet aangevuld met wat koolhydraten. Zat dicht bij de ingang en iedereen die daar het terras op liep ontsmette zijn handen en droeg een mondkapje welke aan tafel werd afgedaan.
Ook in supermarkten werd door iedereen een mondkapje gedragen en uiteraard doe je dat zelf dan ook. Moet zeggen, de eerste keren een beetje een vreemde ervaring, maar dat wordt al snel de normaalste zaak van de wereld, tenslotte doet iedereen het.
Ook in het hotel waar ik verbleef, mondkapje bij inchecken. Aangeven hoe laat  je ’s morgens wilt ontbijten, voordat je ontbijtzaal binnen loopt, je melden, handen ontsmetten en bij het buffet uiteraard weer een mondkapje. Haal je opnieuw wat bij het buffet, handen ontsmetten en mondkapje voor. Lijkt allemaal heel overdreven maar gaf toch ook wel een gevoel van veiligheid. Hoor jullie reageren: “Dat is schijnveiligheid”, ok daarover kun je discussiëren.
De meerwaarde van het dragen van een mondkapje is, in mijn ogen, ook psychologisch. Als je overal op straat mondkapjes ziet, ben je meer doordrongen van de ernst van de situatie en is het een duidelijk signaal: “Houd svp afstand”.

Op weg terug naar huis, net over de grens moest ik schuilen voor wat nattigheid van boven. Stapte een café binnen en uit routine ( zelfs al aangeleerd binnen 3 dagen ) mondkapje voor. Was nog niet binnen of iemand uit een groepje jongeren aan de bar riep in onvervalst Achterhoeks plat: “Ej bunt hier niet in Duitsland”….
Deed me toch even fronsen. Snel maar de nattigheid naar binnen en naar buiten de verfrissende, veilige nattigheid opgezocht.
Moest vandaag wat boodschappen doen. In de eerste winkel loopt iedereen door elkaar
1 ½ meter afstand ver te zoeken, bij het afrekenen stond de volgende klant al in mijn nek te hijgen terwijl ik nog aan het inpakken was, ook de kassière deed geen moeite om de afstand te creëren, de boodschappen van de volgende klant werden “vakkundig” alvast op die van mij gegooid. Op mijn opmerking: “Rustig aan , kreeg ik een paar priemende ogen op mij gericht. Waarschijnlijk aan vakantie toe, of zoiets.
In een volgende winkel moest ik wat versiering zoeken. Ook hier weer iemand die haast had en voor mij langs snel wat andere producten pakte.
Op mijn ironische, onnozele opmerking: “Denk aan de 1 ½ meter svp”, volgde het antwoord: “Dat bepaal ik zelf wel “.

Tja….ik begrijp dat velen klaar zijn met het Coronavirus…..maar helaas is het virus nog niet klaar met ons. Denk dat ik toch maar de volgende keer een mondkapje opzet als ik weer een winkel binnen stap. Kunnen anderen alvast wennen aan het idee dat het straks misschien ook wel in Nederland verplicht wordt.
Dan bepaal je het niet zelf meer, maar wordt het voor jou bepaald.
Dat wilde ik toch effe kwijt. En voor iedereen….blijf vooral gezond.