Blik op de Weg

Blik op de Weg….

Het woordje “BLIK “  passeert best wel vaak de revue.  Blik is hieronder  “ B “
Het begint al tijdens de geboorte als de “ B “ van onze ouders liefdevol kijkt naar de pasgeborene.
Deze “B” zal na een paar maanden wederzijds zijn en in de loop der jaren verruimt de “B” alleen maar verder, gevoed door indrukken van buitenaf. Hoe je daar als persoon dan mee omgaat noemen we maar het “levenspad”. Daar geef je samen met anderen invulling aan.

In de sport heb je af en toe te maken met “B” op oneindig en het verstand op nul. Of dat altijd verstandig is, is de vraag maar soms kom je dat gewoon tegen omdat het doel dat je wilt halen dat “vereist”. BV een 11-stedentocht….als je dan in de laatste uurtjes sporters ziet binnenkomen helemaal afgepeigerd en je ze diep in de ogen kijkt, dan zegt hun “B” wel genoeg.  Vaak genoeg gezien en ook zelf ervaren bij de diverse sportieve prestaties…”Nooit Meer ” denk je dan heel kort maar die gedachte verdwijnt al snel en de euforie overheerst.

Blik kom je overal dus tegen niet alleen in figuurlijke zin maar ook in letterlijke zin en dan kom ik uit bij de titel van dit stukje “Blik op de Weg “  Nu bedoel ik niet al die auto’s die over Nederlandse wegen razen maar al die blikjes op en langs de weg. Een actueel gegeven op dit moment en onwillekeurig moest ik aan het besluit van de regering denken, toen ik gisteren op de Mountainbike stapte en in de tuin 2 lege blikjes Red Bull vond…het geeft je vleugels dacht ik in eerste instantie. Uiteraard deze even in de afvalbak gedeponeerd, want dat “B ” hoort daar niet.
Toch maar even een extra dimensie toegevoegd aan de rit op de M-B.  Hoeveel blikjes kom ik vandaag tegen op een rondje van ongeveer 60 km, was benieuwd.
Overigens heeft het kabinet   een besluit goedgekeurd waardoor 15 cent statiegeld op blikjes kan worden ingevoerd eind 2022. Alleen een flinke teruggang van blikjes in het zwerfafval kan nog voorkomen dat het plan doorgaat, maar dat lijkt een utopie.
Dus de “B” op “B” gericht. Zouden de kilometers  gelijk oplopen met het aantal “B-jes”,  dus op iedere kilometer 1 blikje?
Lang verhaal kort en helaas ben ik er 64 tegen gekomen. Al of niet samengeknepen, sommigen nog mooi in de vorm en anderen plat gereden door dat andere “B”.
Als we daar de “R” factor ( reproductiefactor) op zouden loslaten, dan is dat niet best, vandaar dat menigeen het voornemen van de regering om daar statiegeld op los te laten met gejuich zal ontvangen. Hopen dat het dan ook daadwerkelijk gaat lukken.
Duurt nog even dus zal er nog heel wat “B” opduiken op plekken waar dat eigenlijk niet hoort…helaas. Moet toch anders kunnen: Wat je mee neemt van huis kun je toch ook wel weer mee terug nemen naar huis?

Onderweg dwalen je gedachten alle kanten op mede gevoed door je “B “ wat je onderweg tegen komt en eerlijk is eerlijk dat zijn toch vooral hele mooie dingen: een groep van wel 50 zwanen rondom de Keizersbeek, welke gezelschap hebben van ganzen, meerkoeten, eenden ed., terwijl een buizerd van boven deze groep nauwkeurig  in de gaten houdt, die weer op zijn beurt achterna wordt gezeten door een aantal kraaien. De geweldige omgeving waar we wonen, met voldoende rust en ruimte. Ook de blonde wapperende haren van tegenliggers laten me niet de andere kant op kijken. Dat wordt straks in het voorjaar nog meer genieten, zeker nu ook ergens een stip aan de horizon verschijnt, zodat we die Corona met een enorme schop de wereld uit kunnen trappen.

Bijna thuis werd mijn oog getrokken door de spiegeling in een plas water van de oude watertoren bij de DRU. Het avondrood zette deze in een bijzonder mooi licht. Deze plas zal binnen afzienbare tijd een ijsvlakte zijn als we de weergoden mogen geloven en een flink pak sneeuw zal de geniet-factor alleen maar verhogen. “ IJs-sneeuw-koorts “ duikt overal op.
“Avondrood, water in de sloot “ en “Morgenstond heeft goud in de mond “. Gezien de weersverwachting veranderen we deze maar even:

“Avondrood, een bult sneeuw langs de sloot” en “ Morgenstond flinke vorst aan de grond “.

Klik op de foto’s voor vergroting

Iedereen heel veel   sneeuw- en ijsplezier de komende dagen, wees voorzichtig.
Enne: “Kijk niet naar datgene wat niet kan, maar naar datgene wat nog wel kan”…

Foto hierboven bij DRU Park
Foto hiernaast: Zweden eind januari 2021