11-steden

Friesland: Land van….

21 februari 1985: De 13-de Elfstedentocht, eindelijk na jaren wachten.
Ingeschreven en meegedaan, was een hele klus zeker na Bartlehiem toen ik tegen iemand aan knalde omdat er tegenliggers aankwamen en men elkaar kruiste. Omgeslagen voet en om 23.15 uur pas over de eindstreep.

 

 

 

 

Daarna nog een keer de echte en vele alternatieve 11-steden tochten in Oostenrijk.

Bezig met de voorbereiding op een fietstocht naar Rome, begin augustus. Wat is er dan mooier om op de fiets effe die 11-stedenroute af te leggen. Maandag 3 juni op de fiets naar Lemmer, daar een prima overnachtingsadres gevonden. Dinsdag na een flink ontbijt vanuit Lemmer naar Sloten en daar de route opgepakt.  Ze zeggen wel eens dat Friesland saai is om te fietsen, niet mee eens.  Mooie rustige weggetjes met niet veel verkeer, gezellige dorpjes en zeker de 11-steden geven een bepaalde dimensie aan deze fietstocht. Komt misschien ook wel door al de herinneringen op de schaats.

Ik schreef al eens eerder dat als je “alleen “ op pad bent je snel contact hebt met anderen, ook nu weer zowel op de fiets als op de terrasjes, want naast de mooie gesprekken moet de inwendige mens ook verzorgd ( beter is verwend ) worden.

 

 

Onwillekeurig moest ik toch ook denken aan ene Maarten van der Weijden, die binnenkort weer gaat proberen de 11-steden route te zwemmen. Weer voor het goede doel, zoals ieder jaar zovelen doen: Op de fiets, hardlopend, wandelend, noem maar op. Allemaal personen die op de één of andere manier hun verdriet, hun bijdrage, hun uitdaging vorm willen en kunnen geven. Heb ook wel eens mijn bedenkingen bij bepaalde activiteiten waar de commercie van af druipt, maar toch …respect voor die vele tienduizenden die het mogelijk maken dat vervelende ziektes misschien ooit de wereld uit worden geholpen.

Na 230 km weer terug in Lemmer en mezelf getrakteerd op enkele biertjes en daar in gesprek met een oud leraar van een basisschool….foei wat zat die man vol frustraties, was blij dat zijn vrouw hem wat afremde…..

Na een flinke maaltijd terug naar het hotel en met een stel Engelsen gesproken die ook een fietstour maakten vanuit Engeland,  door Nederland  richting Antwerpen en vandaar “back to ” Engeland.

Vroeg naar bed, toch wel wat moe.
Woensdag weer naar huis, het had behoorlijk gestormd in Nederland, dat kon je onderweg wel zien, veel geknakte bomen. In Lemmer zelf wel wat onweer maar verder niet veel overlast.
Het was bewolkt, maar prima fietsweer. In de buurt van Kampen wel een regenbui en daar stonden de 3 Engelsen  langs de kant van weg. Gevraagd of ze pech hadden, niet echt, maar één van hen was zijn regenjack kwijt en nu stond hij daar druipend onder een boom te wachten tot het wat droger werd.
Heb meestal in mijn bagage wel enkele vuilniszakken bij me, daar zou hij wat gaten in kunnen knippen en zo kon hij in ieder geval wat beter beschermd tegen de regen verder.
Kon het niet laten om effe een opmerking te plaatsen, zo in de trend van: “If you don’t need that bag anymore put the Brexit inside en throw it away “.  Een wegwerp gebaar door hen zei me genoeg.

’s Middags rond 16.00 uur weer thuis. Een dikke 500 km en volop genoten.
Friesland bedankt, kom zeker nog eens terug. Heb nog een mooie route liggen van 270 km langs de grenzen  van Friesland.
Henry 6 juni 2019