24Kika Missie mislukt? Nee…

Klik op afbeelding voor een link

Voor ene Arjan Mombarg kan het niet uitdagend genoeg zijn. Arjan Mombarg veehouder, eigenaar van schaats- en skeelerwinkel Freewheel. Ik ken Arjan al heel lang en weet dat hij een “keiharde kop “heeft, gaat geen uitdaging uit de weg, maar het mooiste aan hem is dat hij zijn hart op de juiste plaats heeft zitten. Altijd aandacht voor het persoonlijke in de mens. Recht voor de raap, draait er niet om heen en kan vooral niet tegen onrecht.
In 2018 verbeterde hij officieus het wereldrecord dat stond op 543 kilometer, Arjan schaatste toen ruim 600 kilometer. Maar zoals hij mij meerdere malen vertelde, dat moet verder kunnen. 700 km moet kunnen. Nu ben ik zelf ook iemand die graag de uitdaging aangaat, maar 700 km….is dat niet teveel van het goede?
Lang verhaal kort, 3 en 4 september stond Arjan om 14.45 klaar om aan zijn missie te beginnen. 700 km proberen te skeeleren op de baan Flevonice.
Natuurlijk een geweldige sportieve uitdaging maar het allerbelangrijkste:  Zoveel mogelijk geld ophalen voor Kika, Kinderen kankervrij. Met een bedrag van ruim 17.000 Euro opgehaald door Arjan verdient deze klasbak meer dan alleen maar respect. Mooi dat er zulke mensen zijn. Geweldig.

 

 

 

Helaas is Flevonice niet meer in gebruik als schaatsbaan in de winter, wel nog wat andere evenementen daar, maar het geheel biedt toch een wat troosteloze aanblik. Jammer is dat de locatie ergens in “The Middle of Nowhere “ ligt. Dat heeft zeker invloed op het aantal bezoekers, zeker bij een evenement als dit.

Weissensee sfeertje, alleen niet zo druk

3 september op de fiets naar Biddinghuizen vanuit Gendringen, mooi weer, dus een genot om naar de polder te fietsen. Toch een beetje een nostalgisch gevoel als je daar aankomt, omdat daar vele mooie schaatskilometers liggen, als voorbereiding op de Alternatieve 11-steden. Helaas verleden tijd, financieel niet meer te behappen voor de organisatie daar, de weersomstandigheden gooiden te vaak roet in het eten.
Het was niet druk en hier en daar skeelerden enkele deelnemers, dus ook Arjan uit de wind gehouden door oa. Peter Michael en Evert Hoolwerf.
Ook Casper de Gier, Mart Nijhoff, Jurre Nijhoff, Kay Schipper, Ruben Ligtenberg en Jorian ten Cate zouden hem die 24 uur  zoveel mogelijk helpen.

Bewondering voor alle deelnemers en zeker voor ene Lotte Reintjes.
Haar doelstelling:  In 24 uur 500 km skeeleren. Gestaag reed zij haar rondjes, regelmatig uit de wind gehouden door anderen, oa Henry Pardijs, maar in de loop van de dag/avond/nacht werd het voor haar een eenzame tocht, helemaal alleen die rondjes, terwijl de wind de volgende dag ook nog aanwakkerde. Iedereen die weleens in de polder heeft gefietst of geschaatst weet wat dat betekent. Uiteindelijk heeft Lotte 430 km geskeelerd, een geweldige prestatie en dat allemaal, naast het sportieve doel, om zoveel mogelijk geld op te halen voor Kika.
Terwijl Lotte in het vroege ochtendgloren dus nog met haar rondjes bezig was viel het doek voor Arjan, misselijk, ziek, buikloop, geen eten meer binnen kunnen houden. “Het verhaal is over, missie mislukt “ verzuchtte hij vlak na zijn opgave.

Ondanks de mislukte  recordpoging heeft Arjan wel een geweldig bedrag voor Kika opgehaald, ruim 17.000 Euro stond er op de teller.
Alle deelnemers aan 24Kika hebben een totaalbedrag opgehaald van 126.678 Euro, dit bedrag zal ongetwijfeld nog hoger worden.

Terwijl Arjan op één oor aan het bijkomen was van zijn inspanning en het fysieke ongemak nog geruime tijd daar genoten van de diverse sportieve prestaties. Vooral het kijken naar de jeugd op de skeelers gaf een flink stuk vrolijke emotie. Zo mooi om te zien hoe zij zich sportief inzetten voor het goede doel.
Ook de persoonlijke gesprekken die je aanknoopt met deze en gene waren zeer waardevol. Eén wil ik graag delen. Een meisje  vertelde dat zij ook als kind kanker had gehad, nu genezen en dat was voor haar de reden om zich in te zetten voor Kika. Terwijl je als wildvreemden tegenover elkaar staat voelt het gesprek toch vertrouwd, het schept een bepaalde band.
Gesprekken die ik ook had tijdens fietstochten naar Zweden, Italië ed. Net of je elkaar al jaren kent.

Het was goed toeven daar in de polder en ga bij een volgende editie zeker weer kijken….het kriebelt zelfs om mee te doen. Wie zal het zeggen wat er allemaal nog in het vat zit.
Denk dat Arjan er hetzelfde over denkt, hem kennende legt hij zich niet neer bij het gedwongen opgeven door dat fysieke ongemak.
Klik Hier voor een link naar artikel op schaatsen.nl

Terug op de fiets richting Gendringen. Nog steeds prachtig weer en het fietsen over de Veluwe is zeker geen straf. De heide volop in bloei, af en toe een stop voor een bak koffie, met de gedachten natuurlijk bij het evenement.
Zo’n 250 km op de fiets….tja dat valt natuurlijk in het niets bij al die kilometers op de skeelers daar in de polder. Respect en een diepe buiging voor iedereen die zich heeft ingezet voor dit evenement.

Eén dezer dagen effe naar Vorden, de koffie in de schaats-skeelerwinkel Freewheel smaakt daar goed en de smeuïge evaluatie welke Arjan met de nodige zelfspot op tafel legt is het lekkers erbij . Ook effe wat afgeven. Met de beide kids van Arjan wat bedacht….ziet hij vanzelf.